Woningmarkt lijkt gezonder te worden.

12 mei 2020
0 Reacties

Zoals we vorige week via een bericht op Facebook al aangaven, lijkt de Corona-crisis de huizenmarkt weinig geraakt te hebben. Zo merken wij ook dat vooral, nu de intelligente lockdown wat versoepeld is, mensen hun woningen weer te koop durven te zetten en dat er ook weer meer bezichtigingen worden gedaan. 

Huizenmarkt voor- en tijdens de Corona-crisis
Er worden steeds meer woningen te koop gezet en verkocht als in de weken voor de crisis. Het aantal te koop gezette woningen tijdens de intelligente lockdown ligt ruim 3% hoger dan een jaar geleden. Dit blijkt uit recente cijfers van NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs). 

Ook uit de cijfers van Funda blijkt dat mensen nog steeds zeer geïnteresseerd zijn in een nieuw huis. Alleen al in de afgelopen week waren er ruim 30% meer contactverzoeken richting makelaars – variërend van bezichtigingsaanvragen tot telefoongesprekken – dan in dezelfde periode vorig jaar.
In de weken van de Corona-crisis werden er in de prijsklasse tussen 300 en 400 duizend Euro per week gemiddeld ruim 5% meer woningen verkocht dan in de weken daarvoor. Terwijl in de hoogste klassen (woningen tot 150 duizend euro en die van 1 miljoen en meer) er gemiddeld ruim 5% minder verkocht zijn.

Maar hoe zit het met de rest van de Nederlandse huizenmarkt?
Ook regionaal zijn er enkele verschillen. Zo is het aantal (onder voorbehoud) verkochte woningen aan de noordkant van Limburg, de regio Bergen op Zoom en Zeeuws-Vlaanderen in vergelijking met de weken voor de uitbraak van het Corona-virus, meer dan een kwart gedaald. In de regio Lelystad is het aantal transacties met bijna een kwart gedaald. Regio’s waar juist ruim een kwart meer is verkocht zijn zuidwest Friesland, zuidoost Drenthe en Haarlemmermeer.

Als we specifiek inzoomen op de regio’s van de grote steden doen Den Haag en Amsterdam het zo’n 10% minder goed dan de weken voor de crisis en scoort Rotterdam 5% minder. Utrecht daarentegen telt gemiddeld per week ruim 10% meer verkopen dan vlak voor de crisis.

Evenwichtigere woningmarkt.
,,Makelaars merken dat de markt gezonder wordt, stabieler, en dat is goed’’, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes. ,,Er is minder druk op de markt en dat biedt kansen voor bijvoorbeeld starters die te maken hebben met veel concurrentie. Even voor de coronacrisis waren er al tekenen die zouden kunnen zorgen voor een evenwichtigere woningmarkt.’’ (bron: nvm.nl)

Neem contact met ons op.
Heeft u vragen op het gebied van verkoop, aankoop, taxaties of andere vastgoedzaken? Neem dan contact met ons op. Klik hier.

Tot ziens bij De Register Makelaar in Hoevelaken