WOZ-waarde. Waar staat het voor en klopt het wel?

14 februari 2020
0 Reacties

Waar staat WOZ voor? 
De afkorting WOZ staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’ en heeft betrekking op de waarde van uw woning. Het is anders dan de woningwaarde of de kosten koper die u betaalt hebt voor de woning waar u woont.  De gemeente baseert de waarde van de woning onder andere op:

  • Oppervlaktegegevens;
  • De ligging van de woning;
  • Inhoudsgegevens.

Waar wordt de WOZ voor gebruikt?
Om te bepalen hoeveel belasting u moet betalen als woningbezitter.  Afgelopen jaar is de WOZ bij heel veel mensen gestegen. Wilt u besparen op uw vaste lasten? Wellicht biedt een afspraak met uw hypotheekadviseur uitkomst. U kunt kijken naar het verlagen van de risicoklasse. Dan kunt u extra besparingen maken op uw maandlasten.

Klopt uw WOZ-aanslag? 
Binnenkort valt die brief weer op uw deurmat of wellicht heeft deze al ontvangen?

Ieder jaar ontvangt u als woningbezitter een brief van de gemeente met de WOZ-waarde van uw woning. Maar klopt deze wel? Meestal geloven we het wel, want hé, het is een brief van de gemeente dus dan zal het wel kloppen.

Dit hoeft dus niet zo te zijn! De gemeente bepaalt uw WOZ-waarde door de zogeheten waardepeildatum. En om de vier jaar wordt deze waarde opnieuw vastgesteld. Hoe de gemeente dit doet? Ze bekijkt de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Maar dit betekent ook dat er daardoor wel eens een onjuiste WOZ-waarde berekend wordt. 

Laat uw WOZ-beschikking checken.
Eind februari worden de meeste WOZ-beschikkingen in Nederland verzonden. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de belasting die u moet betalen voor dit jaar. 

Dit komt niet altijd overeen met de daadwerkelijke WOZ-waarde. Daarom maken mensen bezwaar. Dit dient wel binnen zes weken na dagtekening van de beschikking gedaan te zijn. 

Laat daarom uw WOZ-beschikking checken door Dé Register Makelaar! Zo weet u zeker dat uw woning de juiste WOZ-waarde krijgt. 

Klik voor 3 april 2020 op onderstaande button voor een GRATIS WOZ-check.

Tot ziens bij Dé Register Makelaar te Hoevelaken