Energielabel voor woningen

Het energielabel helpt u om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat ju zien hoe zuinig uw huis is, en wat u kunt doen om dit te verbeteren. Als u uw huis gaat verkopen of (opnieuw) verhuren moet u een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heeft u dat niet, dan riskeert u een boete die kan oplopen tot €400,- ex. BTW.

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht een energielabel te hebben bij de presentatie en oplevering van uw woning. In januari en februari 2015 hebben huiseigenaren een brief ontvangen met het voorlopige energielabel van hun woning.
Per 1 januari 2021 is de regelgeving voor het energielabel voor woningen gewijzigd. Vanaf die datum moet u voor een energielabel een energieadviseur inschakelen. Kijk hier voor meer informatie.

Wat is een energielabel?

Met het energielabel kunt u zien of uw woning weinig of veel energie verbruikt. Verder zijn woningen met een G-label het minst energiezuinigst en woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. Het energielabel kan potentiële kopers helpen in het maken van een keuze. Verder betekent en energiezuinige woning echter een lagere energierekening. Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, behalve onder andere woonboten en beschermde monumenten.

Benieuwd naar het energielabel van uw huis? Kijk op Zoek je energielabel.
Heeft u geen label of is het verlopen? Lees hoe u een label kunt registreren.