‘Makelen’ juist nu nog belangrijker

19 december 2022
1 Reactie

Begin 2022 kwamen gemiddeld 20 mensen kijken als een huis in Hoevelaken te koop stond. Een prachtige tijd voor verkopers. Toen begon de wereld te schuiven: oorlog in Oekraïne, stijgende energieprijzen, hoge inflatie. De hypotheekrente steeg. Nu komen er gemiddeld nog 4 mensen kijken. Maar juist nu komt het aan op ‘makelen’.

Een terugblik aan het eind van het jaar wordt in ons land al snel een soort van oudejaarsconference. Dat wordt dit verhaal niet, al wordt er in ons vak veel gelachen. Bijvoorbeeld als verkoper en koper blij zijn met de deal. Maar een huis kopen is natuurlijk geen grapje. Dat gaat om veel geld. Om je ‘plek onder de zon’ waar je eet en slaapt. Je thuis, de plaats waar je beschutting vindt, geborgenheid. Een plek ook waar je samenleeft met buren, waar je vanuit je raam kijkt naar de wereld om je heen.

Overspannen huizenmarkt
Een huis kopen of verkopen moet je weloverwogen doen. Begin 2022 was de huizenmarkt zo overspannen dat je soms binnen een paar uur moest beslissen, anders ging het huis aan je voorbij. Drie dagen bedenktijd, meer had je niet. In die achtbaan van beslissingen moest je ook de knip trekken: een gemiddeld huis in Hoevelaken werd snel 30.000 tot 40.000 euro boven de vraagprijs verkocht. Voor de verkoper heerlijk – voor de koper stress, frustratie vanwege ‘misgrijpen’ en een grotere kans op een foute beslissing.

Huizenmarkt afgekoeld
De huizenmarkt is nu wat afgekoeld. Een belangrijke reden is de hypotheekrente. Die was begin dit jaar voor een gemiddeld huis 1,5 procent voor tien jaar vast, nu bijna 4,5 procent voor tien jaar vast. Door de hogere rente kunnen mensen minder geld lenen voor een huis. Bovendien zorgden hoge energieprijzen en torenhoge inflatie dit jaar voor toenemende economische onzekerheid. Mensen houden nog even de hand op de knip en wachten af ‘wat de huizenmarkt gaat doen’.

Glazen bol
Maar ik merk dat juist nu het ‘makelen’ belangrijker wordt. De oude betekenis van makelen is: het tot stand brengen van overeenstemming tussen twee partijen. Juist nu kunnen we verkopers en kopers goed begeleiden en goede adviezen geven. Natuurlijk, wij hebben geen glazen bol. Ook wij weten niet wat de huizenprijs volgend jaar precies gaat doen, maar wij kennen wel als geen ander de plaatselijke woningmarkt. Wat is het aanbod, wat komt er vrij, wat doen de prijzen? Juist nu is onze vakkennis belangrijk: wat is nu de beste prijs om je huis te koop te zetten, hoe verleiden we potentiële kopers om juist naar jóuw huis te komen kijken, welke middelen zetten we daarvoor in?

Goede match
Uiteindelijk gaat het om een goede match. Juist nu de huizenmarkt wat ‘normaler’ is, is het makelen nog belangrijker dan het al was. Ons doel is dat koper en verkoper weloverwogen en met goede begeleiding tot een goede overeenkomst komen. Als koper en verkoper tevreden zijn, zijn wij het ook.

Toegevoegde waarde
De huizenmarkt geeft ons nu meer tijd en ruimte om tot een goede beslissing te komen. Als makelaar kunnen we daarbij onze toegevoegde waarde laten zien. Ook al is dit verhaal geen oudjaarsconference, ik wil deze terugblik toch vrolijk eindigen. Dat doe ik met een advies van de Engelse kunstenaar David Hockney. Hij zei: ‘Ga altijd in het lelijkste huis in de straat wonen, dan hoef je er niet naar te kijken.’

Maurits Kamphorst

1 Reactie

  1. Ben Tekstschrijver
    19 december 2022
    | Reageren
    | Reageren

    Mooie uitsmijter: die laatste zin en je blog als geheel om het jaar mee uit te smijten.

Laat een reactie achter