Huis verkopen? Aanpassen? Regel je zaken op tijd

17 maart 2022
0 Reacties

Een ouder echtpaar vraagt of we langs kunnen komen, ze willen hun huis verkopen. Als ik hen bezoek, zit het echtpaar tegenover me op de bank. De vrouw vertelt dat het huis hen niet meer ‘past’. Ze willen hun huis verkopen.
Daarna zoeken ze een nieuw huis, gelijkvloers, twee slaapkamers, een klein tuintje…
En dan, ineens, zet de vrouw het hele ‘verkoopgesprek’ in een ander licht: ‘We zoeken ook iets anders omdat mijn man pas heeft gehoord dat hij beginnend Alzheimer heeft.’

Wilsbekwaam

Bij mij rinkelen de alarmbellen. Een woning kóóp je samen, maar vérkoop je ook samen. Welbewust. Je moet voor deze beslissing beiden – zoals in de wet staat – ‘wilsbekwaam’ zijn. Als de man de diagnose dementie of Alzheimer heeft gekregen, is het de vraag of hij nog wilsbekwaam is. Of hij de impact en de gevolgen van zijn beslissing nog kan overzien. Snapt hij nog het verband tussen oorzaak en gevolg? Beseft hij dat het verkopen van het huis geld opbrengt en dat hij daarmee de rest van zijn hypotheekschuld kan aflossen? Realiseert hij zich dat hij daarmee een ander huis kan kopen of huren? Dat hij misschien nog een schenking kan doen aan zijn kinderen, zodat minder erfbelasting betaald hoeft te worden?

Bewind bij rechter

Als de Alzheimer al te ver is gevorderd, kan bij de rechter bewind worden aangevraagd. De rechter beschermt dan de belangen van de man die dit door zijn ziekte niet meer kan. Zijn vrouw kan dan bijvoorbeeld als bewindvoerder worden aangewezen. De vrouw en de rechter beslissen dan samen of het huis verkocht mag worden. Ook na de verkoop blijft de rechter bij grotere uitgaven toezicht houden. Zo volgt de rechter of het vermogen van de man verstandig wordt beheerd.

Levenstestament

Is deze gang naar de rechter te voorkomen? Ja, door op tijd samen bij de notaris een levenstestament op te stellen. Daarin leg je vast wie wanneer grote beslissingen mag nemen, bijvoorbeeld het verkopen van het huis. Belangrijk is de notaris te bezoeken op een moment dat beiden nog wilsbekwaam zijn. De kosten van de notaris wegen op tegen de kosten later. Bijvoorbeeld als je naar de rechter moet om bewind aan te vragen of een extra taxatierapport nodig is.

Schrik

Ik vertel het echtpaar dat ze op dit moment hun huis niet kunnen verkopen. Dat ze eerst naar de notaris moeten en mogelijk bij de rechter bewind moeten aanvragen. Daar gaan wel wat maanden overheen. De vrouw schrikt. De beslissing om te verhuizen was al moeilijk genoeg geweest, hier had ze geen rekening mee gehouden.

Laat je niet verrassen

Als ik even later op kantoor weer achter mijn bureau zit, wil ik het van de daken schreeuwen: regel je zaken op tijd, laat je niet verrassen. Word je ouder? Denk op tijd aan een levenstestament. Aan het aanpassen van je huis. Of aan verhuizen naar een woning die meer past.

Maar hoe moet ik dit dan van de daken schreeuwen? Ineens weet ik het: ik schrijf een blog!

Maurits Kamphorst

Laat een reactie achter