Huizenprijzen stijgen ondanks corona ‘ongekend hard’

22 februari 2021
0 Reacties

De Nederlandse huizenprijzen zijn in oktober het sterkst opgelopen in bijna twee jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren bestaande koopwoningen landelijk 9,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Op de woningmarkt is nu al een hele tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. De vraag is gedurende de coronacrisis eerder toegenomen dan afgenomen.

Derde kwartaal 2020 Amersfoort e.o.:

  • Aantal verkochte woningen: 796 woningen
  • Ontwikkeling verkopen t.o.v. een jaar eerder 20%
  • Gemiddelde verkoopprijs: 397 duizend euro
  • Prijsontwikkeling t.o.v. een jaar eerder: 12,8%

De NVM merkt dat er nog veel appartementen in de binnenstad worden gebouwd, maar dat kopers andere voorkeuren hebben. Een ‘gewone’ eengezinswoning met een tuintje. Op de grond dus, niet in de lucht. 

“Wij zeggen steeds tegen gemeenten: let op wat mensen willen hebben en bouw die woningen. Die raak je snel kwijt en dan gaan de prijzen ook dalen. Hoe meer aanbod, hoe lager de prijs gaat worden de komende jaren. Dat zou voor iedereen goed zijn”, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.

Het CBS, de TU Delft/OTB en diverse partners, waaronder Vereniging Eigen Huis, hebben een monitor koopwoningmarkt ontwikkeld. Deze visualisatie brengt op zes woningmarktthema’s de stand van zaken rondom koopwoningen in beeld.

Nu is het een goed moment om je huis te verkopen, bel ons voor een waarde indicatie.